• February 21, 2024

Hypnose voor de bevalling

Ongelooflijk, er is een manier om angst tijdens de zwangerschap te verminderen, een comfortabele bevalling te ervaren zonder pijnmedicatie en het risico op postnatale depressie te minimaliseren. En het is beschikbaar voor elke aanstaande moeder tegen minimale kosten.

Verrast? Nou, je zult misschien nog meer verrast zijn om te ontdekken dat het geen nieuwe ontwikkeling is, maar een eenvoudige therapie die al eeuwen bestaat. Dit wondermiddel voor alle hedendaagse beproevingen van de bevalling is ontwikkeld door dr. Grantly Dick-Read, niet minder de oprichter van de National Childbirth Trust. Hij was een vooraanstaand voorstander van het gebruik van hypnotherapie bij de voorbereiding bevalling oefeningen toen hij ‘Childbirth Without Fear’ schreef, oorspronkelijk gepubliceerd in 1933.

Geïnspireerd door de goede dokter, kwam de HypnoBirthing-beweging aan het eind van de 20e eeuw in een stroomversnelling in de VS. Gemaakt door hypnotherapeut Marie Mongan, biedt het een gestructureerd trainingsprogramma voor beoefenaars, evenals boeken en cd’s met praktisch advies en informatie voor aanstaande ouders.

Uitgebreid onderzoek, voornamelijk in de VS maar ook enkele kleine onderzoeken in het VK, toont zonder uitzondering de vele voordelen van hypnose bij bevallingen aan. Ondanks dit en het feit dat er een groeiend aantal hypnotherapeuten is die zijn opgeleid om kraamzorg te ondersteunen, is HypnoBirthing niet beschikbaar binnen de NHS.

Vroedvrouwen in Schotland die in hun eigen zak staken om hun opleiding tot hypnotherapie te betalen, kregen talloze getuigenissen van gelukkige ouders voor hun problemen. Maar zoals het geval is met de meeste alternatieven voor een op drugs gerichte behandeling, is de medische wereld terughoudend om hypnotherapie te erkennen als een geldige behandeling voor welke aandoening dan ook. En dit ondanks het feit dat een onderzoek dat in de jaren vijftig werd uitgevoerd, voldoende geloofwaardigheid gaf voor de BMA om aan te bevelen dat hypnosetechnieken aan alle medische studenten zouden moeten worden onderwezen. Onnodig te zeggen dat de aanbeveling nooit is overgenomen.

De National Childbirth Trust is echter een bewijs van de macht van ouders en bewijst dat grote aantallen van ons er de voorkeur aan geven medische interventie bij de bevalling tot een minimum te beperken met behulp van veilige, eenvoudige, beproefde en geteste methoden. Over het algemeen ondersteunen onze heldhaftige vroedvrouwen dit doel en we hebben inderdaad het geluk dat we over alle technologie beschikken die de NHS-budgetten kunnen betalen om levensreddende behandelingen te bieden als de dingen niet volgens plan verlopen. Dat gezegd hebbende, als je een stro-enquête doet onder een willekeurig aantal moeders die je kent, zul je een verontrustend aantal vinden dat verbleekt bij de herinnering aan hun bevalling en, als je erop drukt, iets traumatisch onthult over de geboorte van hun gekoesterde kleintjes.

Sterker nog, ik zou mijn eigen twee ervaringen met bevallingen omschrijven als op zijn zachtst gezegd schrijnend en geloof dat ze heel anders zouden zijn geweest als ik de kennis had gehad die ik sindsdien heb opgedaan als klinisch hypnotherapeut.

Dus laat me uitleggen hoe hypnotherapie moeder en baby helpt, waardoor het werk voor verloskundigen gemakkelijker wordt en uiteindelijk de complicaties en de daaruit voortvloeiende kosten worden verminderd. Dr. Dick-Read verwierp de noodzaak van pijnstillende medicijnen tijdens de bevalling omdat pijn voornamelijk een product was van vooropgezette angst en spanning. Hij noemde het het ‘angst-spanning-pijn’-syndroom en geloofde dat vrouwen die goed waren voorbereid de weeën zelf konden beheersen zonder hun toevlucht te hoeven nemen tot medicatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *